UN JURNAL DE CAFEA DIN MEXIC
JUNGLA, COLONIALISMUL, MAYASII ȘI CAFEA
O țară plină de contradicții. Pe teren, în climă, în cultură. Cu păduri tropicale, temple maya ascunse în junglă, orașe coloniale de limbă spaniolă și ferme de arbori de cafea. În ciuda întregii inconsecvențe, un lucru cu care toata lumea este de acord: Cafeaua este „nectarul negru al viselor”.
CAFEAUA “ALTURA” CU ATAT MAI SUS, CU ATAT MAI BUNĂ
Fermele din Chiapas sunt inaccesibile, „agățate” pe pârtii abrupte și totul se face manual. Proprietarii sunt familii, iar suprafața medie este de la 10 la 20 de acri. Și așa este 75% din producția totală de cafea din țară. Dar nu este vorba doar de plantații înalte. Este calitatea!
ÎNFRUNTAREA OBSTACULELOR
Pentru a ajunge la arborele de cafea am avut un moment greu, mergând aproape ghemuit, când localnicii au traversat aceleași căi confortabil, cu sacii pe spate și uneori …copii. Este admirabil ce reușesc, în fața asprimii peisajului, a microclimatului imprevizibil și a „ așa-zisi” intermediari care iau produsul cu o reducere de 50% și apoi dispar pentru totdeauna. Din fericire, unele companii au decis să le ofere instrumente mai bune pentru cele mai bune rezultate.
Am fost în a 8-a cea mai mare țară producătoare de cafea din lume. Ne-am întâlnit îndeaproape cu mândri descendenți ai marii culturi maya. Am parcurs aceleași cărări pe care le fac în fiecare zi pentru a ajunge la plantație. Și i-am admirat. Nu numai pentru rezistența lor la marile dificultăți ale peisajului. În principal pentru marea persistență de a ajunge la un produs aromat, intens, cu un corp puternic și note fructate. În ciuda tuturor obstacolelor, vor reuși. Și ne vom bucura!